Lokaal nieuws

now browsing by category

 

Rode Kruis Bloesemtocht piekt met 34.542 wandelaars

Zaterdag hebben 34.524 wandelaars deelgenomen aan de 27e Rode Kruis Bloesemtocht! Een editie die laat zien dat April doet wat hij wil! De wandelaars werden getrakteerd in de ochtend op prachtig bevroren bloesem. Het was een zonnige dag en de sfeer was erg goed.

Wist u dat er tijdens de Bloesemtocht zo’n 150 EHBO vrijwilligers klaar staan om alles te begeleiden ! Daarnaast zijn er enkele honderden vrijwilligers actief voor catering, verkeersveiligheid, logistiek ect.

De afdeling Betuwegaerde kijkt ook terug op een mooie geslaagde editie en bedanken alle vrijwilligers!

Op 18 april 2020 is de volgende Bloesemtocht!

Rode Kruis klaar voor medische ondersteuning voor het seizoen 2019

Het Nederlandse Rode Kruis Betuwegaerde is al tientallen jaren de vertrouwde partner voor alle medische ondersteuning en hulpverlening voor zowel kleinschalige als grote evenementen!

Bij alle denkbare evenementen, sportactiviteiten, feesten en manifestaties biedt het Rode Kruis Betuwegaerde u een hulpverlenende hand. Wij denken met u mee tijdens de organisatiefase van uw evenement. Wij zullen u gevraagd, maar ook ongevraagd, adviseren. Een belangrijk uitgangspunt hierin is, dat de inrichting van de hulpverlening wordt afgestemd op de risico-inventarisatie en vergunningseisen die de juiste basis vormen voor de organisatie van de hulpverlening. Wij houden dit voor u in het oog. Tijdens het evenement zorgen onze goedopgeleide en ervaren hulpverleners uit de praktijk voor de soms noodzakelijke hulp. Daarom zijn ze onmisbaar bij de organisatie van een geslaagd evenement. Naast medische hulpverleners kunnen wij met onze partner ook brandwachten en beveiligers leveren.

De vrijwilligers van het Rode Kruis zijn goed opgeleid en ze zijn veelal werkzaam in de hedendaagse praktijk. Onze vrijwilligers bestaan uit algemeen en gespecialiseerde verpleegkundigen, EHBO’ers. Doordat al onze mensen goed opgeleid zijn en veel ervaring hebben met evenementenhulpverlening, bent u verzekerd van goede zorg voor eventuele slachtoffers. De vrijwilligers volgen iedere twee weken cursus en/of herhalingslessen om zo hun vaardigheden optimaal te houden. Dit garandeert de kwaliteit van de hulpverlening die wij leveren.

Ook het Nederlandse Rode Kruis heeft een medisch team dat ook lokaal ingezet kan worden. Dit medische team heeft alle materialen beschikbaar die nodig kunnen zijn. Met ruim 400 artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en ambulancechauffeurs biedt dit medische team professionele begeleiding bij evenementen in binnen- en buitenland. Voor de ondersteuning van deze evenementen beschikken wij over hulpverleningsvoertuigen, zoals ambulances, dokterswagens, rapid responder-voertuigen en een mobiele kliniek.

Het Rode Kruis werkt transparant. U krijgt van ons vooraf een prijsopgave zonder verborgen extra kosten. Door dat wij een vrijwilligersorganisatie zijn, kunnen wij tegen interessante tarieven opereren. Voor u kan dit een flinke kostenbesparing opleveren!

Lentefeest2014

Wij kunnen u van dienst zijn bij kleine en grote evenementen. Denkt u daarbij aan sportevenementen, dance events, bedrijfsfeesten, concerten, festivals, jaarmarkten, braderieën, kermissen, auto- en motorcross, open dagen en openingen. Wellicht heeft u onze vrijwilligers recent al in actie gezien tijdens bijvoorbeeld het Fruitcorso, Appelpop, de Bloesemtocht, de Giro d’Italia, de Tour de France, de Vierdaagsefeesten en de Vierdaagse van Nijmegen.

Hoe groot uw evenement ook is, voor iedere situatie biedt het Rode Kruis Betuwegaerde een passende oplossing!

Gratis EHBO app voor hulp bij veelvoorkomende situaties

Zorg dat je weet wat je moet doen bij een ongeval. Van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing.  Met deze EHBO-app heb je alle EHBO instructies altijd op zak. In een noodsituatie geeft de app je ook gesproken instructies. Download gratis voor iPhone  en Android  smartphones.

Heeft iemand hulp nodig?
De app is voor iedereen die snel wilt weten hoe je eerste hulp verleent. Je krijgt instructies over hoe te handelen in meer dan tachtig veelvoorkomende EHBO situaties. De app bevat ook gesproken instructies voor bij bewusteloosheid, hevige bloeding en ernstige verslikking.

Vind AED’s in de buurt
Een automatische externe defibrillator (AED) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt voor het reanimeren van een persoon. Iedere week krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans van een slachtoffer neemt toe als binnen 6 minuten wordt gestart met hartmassage en zo snel mogelijk een AED wordt gebruikt.

In geval van nood wil je zo snel mogelijk een AED bij jou in de buurt vinden. Met de Rode Kruis EHBO app zie je waar AED’s hangen.

Veel AED’s zijn al geregistreerd, maar nog lang niet allemaal. Daarom is je hulp hard nodig: hoe meer aangemelde AED’s, hoe meer levens worden gered. Check daarom AED’s in de buurt. Mis je een AED in de app? Meld deze dan aan via de app. Zo zorgen we met z’n allen voor een betere inzet van AED’s.

Weet jij hoe je reageert bij een ongeval?
Kom erachter tijdens een EHBO-cursus. Onze EHBO instructeurs oefenen met jou tijdens een EHBO-cursus belangrijke EHBO vaardigheden. Zodat jij weet wat je moet doen bij bewusteloosheid of een ernstige verslikking. Of leer reanimeren en een AED gebruiken. 
EHBO vrijwilliger worden bi het Rode Kruis, neem contact met ons op!

Vier jubilarissen ontvangen medaille voor trouwen dienst

Tijdens de druk bezochte Algemene Ledenvergadering van het Rode Kruis Betuwe Gaerde, werden  vier jubilarissen in ‘t zonnetje gezet. Zij ontvingen een Rode Kruis medaille alsmede een oorkonde en een mooie bos bloemen. Namens de afdeling werden zij hartelijk bedankt en toegesproken door de voorzitter Meindert Wolvekamp.

Mw. P. H.A. Smits-Dortmans(10jaar) de heer W.A.C.P. Smits (10jaar) Mw. J.E. Schroer(10jaar),en Dhr. G. Wijts. (10jaar).

Tevens werd er afscheid genomen van de sociaal vrijwilligsters van de Lingehof in Beesd.

Rode Kruis Betuwegaerde verzorgt eerste hulp tijdens Fruitcorso

Op 15 september reed de jaarlijkse optocht van praalwagens versierd met fruit weer door de Tielse straten. Het Rode Kruis Betuwegaerde locatie Tiel is al meer dan 25 jaar Eerste Hulp-partner van de Stichting 4-Stromenland, die het Fruitcorso organiseert. Een dergelijk evenement vergt ook veel voorbereiding.

Voor het Rode Kruis is het weer een enorme uitdaging om tijdens het Fruitcorso de hulpverlening in goede banen te leiden. Om dit te realiseren staan er dit jaar zo’n 40 vrijwilligers gereed, waaronder verpleegkundigen, logistieke vrijwilligers, verbindingsdienst en Eerst Hulp-vrijwilligers. Deze vrijwilligers en het benodigde materieel heeft het Rode Kruis allemaal zelf in huis, aangevuld met de ondersteuning van EHBO-vrijwilligers van Rode Kruis-afdelingen uit de regio.

Goed opgeleid
Iedere EHBO Rode Kruis-vrijwilliger is goed opgeleid en heeft minimaal zijn EHBO-diploma met reanimatie. De meeste vrijwilligers hebben aanvullende opleidingen gedaan, zoals NHT (Noodhulpteam), EHBDu (Eerste Hulp bij Drank- en drugsincidenten in het uitgaanscircuit), sportletsels, wandelletsels, enz.

Fruitcorso slaat weer nieuwe weg in
De Stichting 4-Stromenland wil de toekomst van het Fruitcorso veiligstellen door een nieuwe weg met nieuwe impulsen in te slaan. Deze impulsen zijn o.a. een corso overdag èn in de avonduren, Het Taluud als hoofdpodium en meer entertainment. Door een geringe entreeheffing te vragen denkt de organisatie de begroting weer sluitend te kunnen krijgen. ‘Corso by night’ is nieuw in de historie van het evenement, dat volgend jaar zijn 58e editie beleeft. De wagens zijn dan verlicht te bewonderen in de straten van Tiel.

Het ingekorte parcours ligt in de directe omgeving van het Kalverbos. De grote parkeerplaats Het Taluud wordt voor het eerst gebruikt in de route en heeft een belangrijke functie. Op die locatie staan alle tribunes en de organisatie maakt het Taluud tot een arena, waar de wagens tussen de tribunes door rijden. Het is daarom belangrijk om met de organisatie, GHOR en het Rode Kruis extra goed naar de veiligheid op dit stukje parcours te kijken en naar de positie van de Eerste Hulpposten.

Centrale Post
Tijdens het Fruitcorso zijn alle hulpdiensten gekoppeld aan de verbindingscommando wagen van het Rode Kruis. Van hieruit worden vrijwilligers op de posten aangestuurd en als een post daarom vraagt assistentie ingezet van verpleegkundigen of ambulance.

Als het noodnummer 112 wordt gebeld voor een melding binnen het corsoparcours, komt dit bericht ook binnen op de Centrale Post van het Rode Kruis via de meldkamer ambulancedienst. De vrijwilligers kunnen namelijk veel sneller ter plaatse zijn dan een ambulance. Voor een ambulance moet plaats gemaakt worden om door de menigte heen te rijden. Daarom biedt het Rode Kruis vaak de eerste hulp.

Biketeams
De afstand kan soms erg groot zijn. Om de afstanden tussen posten te lopen of te rennen in een noodgeval, is vaak erg lastig. Om mobieler te zijn, maakt het Rode Kruis daarom gebruik van ‘biketeams’. Deze vrijwilligers verplaatsen zich per fiets over het parcours. De fiets is een handig hulpmiddel tijdens grote evenementen als het Fruitcorso. Zo kan de vrijwilliger zich snel verplaatsen, met de fiets een slachtoffer afschermen en kan er om drukte heen gefietst worden.

Het Rode Kruis is altijd opzoek naar vrijwilligers. Lijkt het je leuk om het Rode Kruis te ondersteunen? Kijk dan op vacatures !

Foto’s Fruitcorso 2018

Rode-Kruis gebouw Geldermalsen duurzaam door donatie Nationale Rode Kruis Bloesemtocht

De stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht ondersteunt elk jaar ook een lokaal doel. Voor dit jaar is er gekozen geld te doneren om het afdelingsgebouw van Rode-Kruisafdeling Betuwe Gaerde in Geldermalsen duurzaam te laten opknappen.

De Bloesemtocht is oorspronkelijk opgezet door de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis om aan de Van Limburg Stirumstraat te Geldermalsen een nieuw gebouw te verwezenlijken. Dit afdelingsgebouw is inmiddels zo’n 25 jaar oud en begon gebreken te vertonen. Het voldeed ook niet meer aan de eisen van deze tijd. Het verzoek voor financiële ondersteuning is gehonoreerd met een cheque van 25.000 euro, met de voorwaarden dat het geld besteed wordt aan het verduurzamen van het gebouw en dat de werkzaamheden bij voorkeur door lokale aannemers worden uitgevoerd.

De lokale afdeling heeft daarvoor een deskundige aangetrokken op het gebied van duurzaamheid. De belangrijkste aanpassingen die gedaan worden zijn dakrenovatie en -isolatie, het aanbrengen van zonnepanelen en het gebouw wordt voorzien van ledverlichting. Daarnaast worden er een aantal kozijnen vervangen en wordt het verouderde interieur aangepakt. De wens is om alle aanpassingen nog dit jaar te voltooien.

Jaarlijkse Bloesemtocht
Het realiseren van het gebouw ruim 25 jaar geleden, was geen reden om met de Bloesemtocht te stoppen. Daarom werd de stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht opgericht. Deze stichting mag de vermelding Rode Kruis dragen omdat de gelden alleen aan Rode-Kruisdoelen geschonken worden. De opbrengst van de Bloesemtocht wordt ieder jaar besteed aan steun aan de sociaal zwakkere en vereenzaamde mensen in onze samenleving. Een aanzienlijk deel gaat naar projecten van het Rode Kruis. Ongeveer 25% van de opbrengst gaat naar projecten die door het bestuur van de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht samen met het Rode Kruis worden aangewezen. Uiteraard in lijn met de doelstelling van de stichting, daarnaast gaat er 5% naar doelen die via de vrijwilligers worden aangedragen.

In 2019 is er weer een Bloesemtochtweekend, de Bloesemrun vindt dan plaats op vrijdagavond 12 april en op zaterdag 13 april de Bloesemtocht.

Rode Kruis op de Leefbeurs

Vrijdag 1 juni vond de Leefbeurs plaats. Deze op 50-plussers gerichte beurs werd gehouden in multifunctioneel centrum De Pluk in Geldermalsen. Onze vrijwilligers Hannie en Nelleke waren namens het Rode Kruis aanwezig om de eerste hulp te verlenen.

Tussen 15.00 en 20.30 uur konden bezoekers deelnemen aan allerhande workshops en groepslessen. Ook waren er diverse modeshows waren er diverse kraampjes. De brandweer was er om voorlichting te geven over brandveiligheid, je kon een elektrische fiets proberen, en kennis maken met een 45km auto. Ook kon je op de foto in een luchtballon en oude auto.

De beurs was goed opgezet en trok een mooi aantal bezoekers.

Wim Smits benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Bij Koninklijk Besluit is Wim Smits benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De huldiging vond op 26 april 2018 plaats in de Hooge Schuur op landgoed Mariënwaerdt te Beesd.

Naast vrijwilligersactiviteiten voor stichting Welzijn, het Geldersch Landschap, de Buurtbus en de Personeelsvereniging van de NS is Wim vrijwilliger van locatie Geldermalsen. Wim is sinds 1 januari 2008 actief op het terrein van de Sociale Hulp, een van de taakvelden van het Rode Kruis.

Wim heeft zich jarenlang ingezet als organisator van vrijwilligers, die de passagiers begeleidden die jaarlijks in Tiel aankwamen met het Rode Kruis vakantieschip, de Henry Dunant. Hij nam hier zelf ook actief aan deel. Tevens organiseerde Wim wandeluitjes voor de niet mobiele bewoners van zorgcentrum Ravestein en ’s Heeren Loo te Geldermalsen. Ook hier loopt hij actief mee achter een rolstoel.

We feliciteren Wim met zijn verdiende orde, maar zoals hij zelf aangeeft: hij doet het voor die mensen.

Bloesemtocht 2018 haalt nieuw record wandelaars

Het was een schitterende 26e editie van de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht. Met een record aantal deelnemers van 32.860 was het een fantastische dag. Met de inzet van vele hulpverleners hebben wij dan ook een goede bijdrage kunnen leveren aan die deelnemers die behoefte hadden aan welke vorm van hulp dan ook.

De afdeling Betuwe Gaerde bemande met een 24-tal hulpverleners een van de grootste rust- en hulpposten op het parcours, alwaar zij een ± 90-tal zorgcontacten hebben verleend.

Mijn grote dank gaat uit naar alle vrijwilligers, verpleegkundigen, PAM-bemanningen en biketeams van de verschillende Rode Kruis-afdelingen die zich ook dit jaar weer belangeloos hebben ingezet. Ook mijn dank voor de voortreffende inzet van de sportmasseurs, artsen, GHOR, het team van de ambulancedienst Broeder de Vries en de afdeling Medische dienst van het Rode Kruis Nederland voor het belangeloos ter beschikking stellen van de MCI-tassen en de Hulpverlening cator. En natuurlijk voor alle comités van de organisatie van de stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht voor de uitstekende samenwerking.

Ik kijk terug op een zeer lange en gezellige dag. Hierbij spreek ik dan ook de wens uit dat de afdeling Betuwe Gaerde voor de 27eeditie weer een beroep op jullie bijdrage kan doen.

Kees Aldus, Rode Kruis Betuwegaerde

Rotary schenkt Rode Kruis Betuwe Gaerde AED’s

De Rotary Club Geldermalsen heeft geld ingezameld voor het plaatsen van 2 AED’s in het centrum van Geldermalsen. Teun Looman van Rode Kruis Betuwe Gaerde nam de apparaten in ontvangst.

Vrijdag 9 maart vond de officiële overdracht plaats van 2 AED’s in Geldermalsen. Namens de Rotary Club Geldermalsen waren mevrouw Margretha van Riemsdijk en de voorzitter, de heer Derk van den Haak, aanwezig om aan het Rode Kruis Betuwe Gaerde de nieuwe AED’s te overhandigen. Het benodigde geld hiervoor had de Rotaryclub opgehaald via een speciale Kerstactie. De nieuwe levensreddende apparaten hangen bij Schenkerij de Beurs aan de Markt 14 en aan de buitenmuur bij kapper Nout aan de Geldersestraat 52.

De Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Als de AED nodig is dient men 112 te bellen. Er wordt dan per sms een oproep verstuurd aan hulpverleners die zich hiervoor hebben aangemeld. Zij ontvangen de code om de buitenkast te openen en de AED mee te nemen naar de reanimatie.

Rode Kruis Betuwe Gaerde is erg blij met de donatie van de Rotary Club zodat er voor de bewoners en bezoekers van het centrum van Geldermalsen altijd een AED paraat is.

Rode Kruis Betuwe Gaerde gebruikt cookies op haar websites om bezoekers de diverse functionaliteiten optimaal te kunnen laten beleven, om het online bezoekersgedrag te meten en vast te leggen, om de inhoud van de websites te verbeteren en uw bezoek aan de websites op uw gebruik af te stemmen. Door verder gebruik te maken van deze website en onderliggende pagina's geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van deze cookies.Indien u doorklikt gaan wij er vanuit dat u akkoord gaat met het gebruik van cookies, zo niet verlaat dan deze website.
Annuleren